DESIGN STUDIO-3D

Wij passen bij elkaar

Meestal trekken tegenpolen elkaar aan. Je ziet bij de ander wat je mist bij jezelf. In dat opzicht pas je goed bij elkaar. Je kiest voor de ander omdat die je goed aanvult. Het is ook mogelijk dat je voor iemand kiest omdat die zo goed op je lijkt: ‘Lief, vriendelijk meisje, zoekt zachtaardige jongen om samen van de natuur te genieten.’ Je loopt het risico dat je elkaar zo niet bijstuurt. Misschien hebben jullie beide op financieel vlak een gat in je hand of jullie zijn allebei seksueel passief. Misschien zijn jullie allebei geneigd de tv te verkiezen boven bijbelstudie.

Vind je bij elkaar voldoende gemeenschappelijkheden die een gezamenlijke basis vormen, en voldoende verschillen om er een interessant avontuur van te maken? Tegenpolen trekken elkaar vaak aan. Zij is rustig en stil en staat volbewondering voor zijn avontuurlijke durf. Hij bruist van activiteit en geniet mateloos van haar kalmte. Maar na een tijd ervaart zij zijn avontuurlijkheid als een vlucht uit de werkelijkheid als een vorm van onvolwassenheid. Hij komt niet meer tot rust, maar ergert zich aan de lange stiltes en het gebrek aan nieuwe initiatieven. Wat aanvankelijk aantrekt, stoot na een tijdje af.

Hoe zit je karakter in elkaar? Introvert of extravert? Zwijger of prater? Denker of voeler? Initiatiefnemer of volger? Wisselvallig of stabiel? Zakelijk of hartelijk? Conservatief of onconventioneel? Nauwkeurig of slordig? Waarin ben je zwak en heb je de hulp van de ander nodig? En waarin ben je sterk en kan je de ander helpen? Welke kenmerken van de ander kan je appreciëren? En welke kenmerken vallen je zwaar? Wat trekt je aan en wat stoot je af?

Bij elkaar passen is niet iets wat vanzelf tot stand komt. Het is een doel om na te streven. Naarmate de tijd vordert leer je je aan elkaar aanpassen. Je persoonlijkheid veranderen is moeilijk, maar er voor kiezen om je anders te gedragen, zodat je de ander aanvult en dient is wel mogelijk!

Bijbellezing: Rom.12:6-16; Gal. 5:14-15;

 

Bespreek op de sofa

Geef de hierboven genoemde karaktertrekken van jezelf en de ander een score van 0 (= niet van toepassing) tot 10 (= dat ben jij/ik helemaal).

Op welke gebieden leken jullie op elkaar aan het begin van jullie huwelijk (karakter, interesses, overtuigingen, geloof, verwachtingen, et cetera)?

Op welke gebieden waren jullie toen verschillend?

Op welke gebieden zijn jullie meer op elkaar gaan lijken?

Op welke gebieden zijn jullie verschillend en ervaren jullie dit als een zegen?

Op welke gebieden willen jullie dichter naar elkaar toe groeien?

Noem ieder een punt dat jullie aan je eigen karakter wil veranderen. Wat willen jullie doen om dat te veranderen?

© Centrum voor Pastorale Counseling v.z.w. Overgenomen met toestemming. Voor het eerst verschenen in het tijdschrift van het CPC en nadien in De Vriese, Jef & Herlinde, Samen op de Sofa, Ark Media, 2014. Met een abonnement ondersteun je het CPC en kan je op www.metamorfosemagazine.org alle artikelen raadplegen aangaande allerlei thema's rondom pastoraat en juist ook rondom huwelijk en gezin.

De Vriese, Jef & Herlinde

 

Nieuws

Top