Mediaopvoeding #1
Het verwijt klinkt vaak: zit je nu alweer met je mobiel? Veel moeilijker is het om een waardevol gesprek te beginnen over wijs mediagebruik. Hoe blijf je zelf verbonden met pubers die voortdurend online zijn? Hoe kun je identificatiefiguur zijn? Wat zijn goede vragen bij zo’n mediagesprek? En hoe kan de Bijbel leidend zijn in mediagebruik? In samenwerking met Peter Stam biedt Hart voor het gezin een serie teksten met tips rondom mediaopvoeding. Bespreek ze met uw gezin of met vrienden!
Multitasken? Praten en appen kan toch ook gelijk? Ja, behalve bij een echt gesprek. Een veelgenoemd bezwaar tegen een smartphone is dat die onze aandacht opzuigt. Smartphones sturen veel prikkels op ons af, met een knipperend scherm, trilsignaal of muziekdeuntje. Tientallen mails, appjes en andere berichten per etmaal is niets bijzonders. We hebben er steeds meer moeite mee om die prikkels te negeren. Dat komt door de verslavende werking ervan. Het opdringerige karakter van de media van de 21ste eeuw dwingt ons om ons te oefenen in diepe aandacht en concentratie. Hebben wij net als Job een verbond gesloten met onze ogen? (Job 31:1a) Wat kijken wij wel en wat kijken wij niet?
Halve aandacht is geen aandacht. Zorg dat je tijdens een gesprek je telefoon negeert. Zet hinderlijke toontjes en trilfuncties uit. Spreek af om tijdens het eten geen mobiel, scherm of krant te gebruiken. Neem de telefoon niet aan tijdens de maaltijd, ook niet als uw baas belt. Bijbellezen, gebed, stille tijd: dat is onmogelijk terwijl media om aandacht vragen. Geef de voorkeur aan een papieren bijbel in plaats van een scherm. Gebruik zo nodig alleen de mobiel om iets te zoeken, maar doe de apparatuur uit bij het overdenken ervan!
Terug naar overzicht