Wil fulltime opleiden door middel van discipelschaps- en missietraining om actief te maken in de Grote Opdracht.

Interesse in een tweejarige zaterdagopleiding vol geestelijke en praktische vorming? Meld je aan.

Draagt bij aan godvrezende relaties, huwelijken en singles door onderwijs en toerusting te bieden.

Versterkt en bemoedigt geestelijk leiders door middel van ontmoeting en toerusting.

Mediaopvoeding #10

Online daten: koppelen was nog nooit zo eenvoudig. Steeds meer jonge mensen vinden hun levenspartner online. Datingsites varen er wel bij. Naast de goede kanten die dit in zich heeft, heeft het ook een keerzijde. Zo zijn er allerlei aanbieders die tieners en jongeren proberen te verleiden tot het aangaan van onlinecontacten met onbekenden. In korte tijd werd de app Tinder razend populair. Op basis van een foto kun je iemand die op het scherm langskomt een hartje of een kruis geven. Tinder zoekt mensen op binnen een bepaalde afstand. Als de ander jou ook een hartje geeft, kun je samen chatten en een afspraakje maken. Woon je te dicht in de buurt? Dan geeft Tinder dat aan. Omdat de foto het enige is wat je in eerste instantie weet, draait alles om een knap gezicht. Dat is tegelijk de kern van onlinedating: zien en gezien worden.

Spreek eens samen met uw puber over de volgende vragen:

- Wat maakt iemand aantrekkelijk? Wat is belangrijk? Uiterlijk, karakter of gedrag?

- Wat kom je online over iemand te weten?

- Wat is er onmisbaar nodig als twee christelijke jongeren elkaar leuk gaan vinden? Het is belangrijk om door te spreken over de waarde van een christelijk huwelijk. Is de ander iemand met wie je de Heere kunt dienen? Waaruit blijkt dat?

- Omgang tussen een jongen en meisje met het oog op het huwelijk betekent dat je elkaar trouw bent en blijft. Niet alleen om elkaar, maar ook voor Gods aangezicht. Is dit ook de focus van datingsites? Waar blijkt dat uit? (en voor ouderen: denk eens aan datingsites als Second Love)

- Op welke manier kan online daten misleidend zijn?

Het verwijt klinkt vaak: zit je nu alweer met je mobiel? Veel moeilijker is het om een waardevol gesprek te beginnen over wijs mediagebruik. Hoe blijf je zelf verbonden met pubers die voortdurend online zijn? Hoe kun je identificatiefiguur zijn? Wat zijn goede vragen bij zo’n mediagesprek? En hoe kan de Bijbel leidend zijn in mediagebruik? In samenwerking met Peter Stam biedt Hart voor het gezin een serie teksten met tips rondom mediaopvoeding. Bespreek ze met uw gezin of met vrienden!

Terug naar overzicht