Mediaopvoeding #14
De onlinewereld heeft een enorme aantrekkingskracht op ons. Er is zoveel te doen en er is altijd weer iets nieuws te zien zodat het moeilijk is om de smartphone, laptop of tablet weg te leggen. Sommige mensen kunnen zich verliezen in het zoeken naar kleding in webshops. Anderen zijn uren bezig om creatieve ideeën op te doen of foto’s over huisinrichting te bekijken. Iedereen heeft zijn valkuilen op internet, waarbij de attitude zelfbeheersing wordt uitgedaagd. In de game-industrie wordt uitdrukkelijk studie gedaan naar verslavende factoren van games. De game-industrie heeft er baat bij dat mensen lang en veel gamen. Daarom kunnen we punten verdienen en steeds hogere levels halen in games. Daarom spelen we spellen door, ook als wij niet online zijn. En daarom zijn multiplayergames ontwikkeld, zodat we groepsdruk ervaren om te komen spelen. In de Bijbel worden we opgeroepen om onze kostbare tijd weloverwogen te gebruiken. We worden opgeroepen om ons gedrag in de hand te houden en zelfverloochening toe te passen. Daarom moeten we onze zelfbeheersing trainen. Dat kan door vaak met ‘als-dan’-afspraken te werken: als deze taak af is, dan ga ik offline bijvoorbeeld wat lekkers eten. Ook helpt het om onszelf in de toekomst voor te stellen. We zullen dan minder impulsief en meer beheerst reageren. Ten slotte moeten we psychologisch afstand nemen van verleidingen. Als we op een koele, abstracte manier nadenken over het toegeven aan verleidingen, zullen we ze eerder weerstaan. Bovendien moeten we niet vergeten dat zelfbeheersing een vrucht van de Geest is.
Vraag: Wordt er bij u thuis of in het gezin open gesproken over het kijken van pornografie en over seksuele verleidingen op internet? Waarom wel of niet? Zo niet, wat zou u eraan kunnen doen om het onderwerp ter sprake te brengen? Als dit wel gebeurt, hoe verlopen deze gesprekken?
Het verwijt klinkt vaak: zit je nu alweer met je mobiel? Veel moeilijker is het om een waardevol gesprek te beginnen over wijs mediagebruik. Hoe blijf je zelf verbonden met pubers die voortdurend online zijn? Hoe kun je identificatiefiguur zijn? Wat zijn goede vragen bij zo’n mediagesprek? En hoe kan de Bijbel leidend zijn in mediagebruik? In samenwerking met Peter Stam biedt Hart voor het gezin een serie teksten met tips rondom mediaopvoeding. Bespreek ze met uw gezin of met vrienden!
Terug naar overzicht