Wil fulltime opleiden door middel van discipelschaps- en missietraining om actief te maken in de Grote Opdracht.

Interesse in een tweejarige zaterdagopleiding vol geestelijke en praktische vorming? Meld je aan.

Draagt bij aan godvrezende relaties, huwelijken en singles door onderwijs en toerusting te bieden.

Versterkt en bemoedigt geestelijk leiders door middel van ontmoeting en toerusting.

Jij, nog single?

Lisa Fontein

Is mijn leven een gemiste kans als ik geen man krijg?

Ken je die opmerkingen? ‘Jij bent zo leuk. Ik snap niet dat jij nog geen vriend hebt. Wat mankeert die christelijke mannen toch dat ze dat niet zien?’ Goedbedoelde woorden. En natuurlijk ben ik het helemaal met die mensen eens. Waarom zien die mannen niet hoe leuk ik ben? Toch kriebelt het een beetje bij dat soort opmerkingen. Ben ik maar half? Heb ik nog een wederhelft nodig?

Is mijn leven zo nog niet compleet en zit ik in de wachtkamer voor ‘De Liefde’? Nee: ik heb een heel leuk leven, ik geniet van mijn relatie met God, en daarnaast wil ik óók graag de man van mijn leven ontdekken. Maar zonder die man is mijn leven ook leuk. En zonder die man is het niet zo dat ik mijn doel mis. Want dat klinkt toch door in die lieve woorden: een meid die zó leuk is, móét aan de man! Anders zou het toch zonde zijn… het compliment in die woorden neem ik graag mee, want ik houd van bevestiging. Maar dat andere dat er in meeklinkt vind ik moeilijk. Is mijn leven een gemiste kans als ik geen man krijg? Oké, ik zal eerlijk zijn. Ik voel me soms ook niet compleet. Ik wil graag een maatje, iemand om alles mee te delen, iemand om mee te kunnen leven in de letterlijke en figuurlijke zin van het woord. En ik wil graag kinderen. Dat gemis doet pijn. Maar het gaat meer pijn doen als mijn omgeving het benadrukt en als men keer op keer zegt dat mijn leven halfleeg is, in plaats van vol. Het lastige is dat ze het alleen maar zeggen omdat ze van me houden en mij graag geluk gunnen.

Ze weten dat ik verlang naar een relatie en ze vinden mij leuk. (Gelukkig maar!) Alleen – ik zit niet in de wachtkamer, maar ik ben volop in actie. Zou voor God mijn leven op dit moment halfleeg zijn? Het is heerlijk om dingen te kunnen doen waarvan anderen zeggen: ‘ik snap niet waar je de tijd en energie vandaan haalt’. Ik geniet ervan om mijn gaven en talenten voor God in te kunnen zetten. En ik kan dat, juist omdat ik alleen ben, op een andere manier dan wanneer ik een relatie zou hebben. En dát wil ik vasthouden: mijn leven wordt niet pas vol op het moment dat ik een relatie krijg, maar het is nú rijk en zinvol. Daarin houd ik mijzelf niet voor de gek: het is iets wat ik leer uit mijn relatie met God. Ik zou zo graag willen dat andere mensen de verschillende kanten van het singleleven gaan zien; ik ben niet zielig, halfleeg of wachtend, maar vol energie, actief en doelgericht! En daarnaast heb ik ook een ander verlangen in mijn leven. Maar hoe zou ik willen dat mensen wel reageren op mijn single-zijn? Dat vind ik nog wel moeilijk. Stel dat ze zouden zeggen: ‘jij bent zó leuk en actief. Het is maar goed dat je geen relatie hebt,’ dat klinkt toch vreselijk. Of: ‘Wat goed dat God jou nog geen relatie heeft gegeven, nu kun je je helemaal voor hem inzetten.’ Dat zou pas echt pijn doen! Want ikzelf snap er niets van dat God mijn leven tot op heden zo leidt, terwijl Hij weet dat ik om een man bid.

Wat zou iemand dan moeten zeggen om mij niet te kwetsen? Ik denk dat het mij het meest zou helpen als mensen niet iets suggereren over mij, maar gewoon zeggen wat ze wel of niet goed en fijn vinden aan wat ik doe, en dat ze vervolgens vragen wat ik er zelf van vind. Gewoon vragen hoe ik me voel, in plaats van aan te nemen dat ik wel of geen relatie zou willen, of hoe ik me zou voelen met of zonder een relatie. En zeg gerust dat ik leuk ben. Ik ben dol op complimentjes! Maar dan wel om wie ik ben, en niet om wat ik eventueel zou missen. Want natuurlijk ben ik leuk!

Mijn leven is van God. Ik heb het aan hem toevertrouwd. Ik ben zijn eigendom. Alleen Hij bepaalt of het mijn relatie met hem ten goede zou komen als ik mijn leven met een man deel. En dat geeft ook wel rust. Het is in zijn handen. Hij geeft mijn leven invulling en zin. Hij zorgt dat het vol is met zijn liefde. Leegte? Gemiste kansen? Volgens mij denkt God daar heel anders over. Iedere leegte in mijn leven kan Hij vullen. Nu moet ik alleen nog leren om daar vrede mee te hebben. Hoe moeilijk is dat?

Om over na te denken / gespreksvraag:

Lees opnieuw de laatste alinea en denk na over de laatste zin. Welke boodschap houdt het in?
Overdenk in dit licht Romeinen 14:7-8.


Dit artikel is met toestemming van de uitgever overgenomen uit het Groei magazine, 2006 nummer 3.

Terug naar overzicht