DESIGN STUDIO-3D

Veel gestelde vragen

Hoe kan ik mijn man de hoogste prioriteit geven?

Wij vrouwen zijn vaak druk. Druk met de kinderen als we die hebben, druk met bezigheden in de kerk, misschien wel druk met werk. De to-do-lijstjes stapelen zich op. Onze man lijkt er soms het eerst bij in te schieten. We hebben ergens misschien wel het idee dat onze man zichzelf wel kan redden en vinden misschien wel dat hij ons moet helpen om alles klaar te krijgen. En dat is toch wel iets wat ook helemaal past in onze huidige maatschappij..

Maar als we de Bijbel erbij pakken en zien dat we zijn gemaakt om onze man tot hulp te zijn (Genesis 2:18) en hem lief te hebben met een vriendschappelijke liefde (Titus 2:4 waar in de grondtekst het woord Phileo wordt gebruikt, wat vriendschap betekent), kan het zomaar zijn dat we beginnen te beseffen dat we de verkeerde prioriteiten hanteren. Onze man is na de Heere de belangrijkste persoon op deze aarde waar we onze liefde en zorg aan mogen geven. We mogen hem ondersteunen en helpen zodat Hij datgene waar hij verantwoordelijk voor is, goed kan uitvoeren.

Maar misschien denk je: hoe dan? We geven graag wat tips:

- Bid voor hem! Laat hem de eerste zijn waarvoor je voorbede doet.

- Vraag hem of je deze dag iets voor hem kunt doen of regelen en doe dat dan ook.

- Bewaar elke dag wat energie voor hem.

- Wees georganiseerd in je huishouden, zodat hij vrij is zijn werk te doen.

- Zet hem op de eerste plaats boven de kinderen, je ouders, je vriendinnen, een avondje Bijbelstudie met vrouwen of iets anders waar je normaal gesproken graag naar toe gaat.

- Bespreek je problemen of moeiten als eerste met je man en vraag hem om zijn advies, in plaats van je ouders, zus of je vriendinnen…

- Plan regelmatig iets leuks voor je man. Bijvoorbeeld vrije avondjes samen of af en toe een leuk uitje samen. Kook regelmatig iets wat hij erg lekker vindt. Jij weet waar je je man blij mee kunt maken.

- Bereid je voor op zijn komst, samen met de kinderen. Niets is zo leuk thuis komen als je verwacht wordt en als je geliefden blij zijn dat je er weer bent.

- Praat positief over je man en zwijg over zijn tekortkomingen. Als je ergens moeite mee hebt, mag je dat natuurlijk delen met een oudere of wijze vrouw, maar pas ook dan op met wat je over je man zegt. Positieve woorden over je man zullen je helpen ook echt dankbaar te zijn voor datgene wat goed gaat.

- Reageer positief op zijn voorstellen en ideeën. Ook als je iets niet meteen een goed idee vindt, kun je ervoor kiezen niet gelijk met je verweer te komen maar een open houding te hebben en vragen te stellen over zijn idee.

- Wees welwillend en hartelijk tegen zijn familie en vrienden.

- Doe en zeg dingen die hem opbouwen in plaats van afbreken.

- Moedig hem aan zijn geestelijke gaven te gebruiken.

Misschien vind je het moeilijk om je man zo te dienen, maar begin gewoon ergens. Probeer het maar uit en je zult merken dat je man het erg waardeert en dat hij zich geliefd voelt. Het zal een hele mooie uitwerking hebben op jullie huwelijk.

Voor het formuleren van dit antwoord is ook gebruik gemaakt van de boeken 'Vrouw naar Gods hart' van Elizabeth George en 'De Godvrezende vrouw' van Martha Peace.

 

Nieuws

Top