DESIGN STUDIO-3D

Veel gestelde vragen

Wat zegt de Bijbel over uiterlijke schoonheid?

In de Bijbel is de vrouw een symbool van schoonheid. Adam was ontzettend blij toen hij zijn vrouw Eva voor het eerst zag (Genesis 2:23). God Zelf beschrijft Zijn kinderen met het beeld van een bruid (Openbaring 21:9-14). In het boek Hooglied wordt heel open de aantrekkelijkheid van vooral de bruid bezongen (Hooglied 4:7, 6:5). Lees ook 1 Korinthe 11:7 en Ezechiël 16:11-13.

Veel reclame en media doen ons geloven dat vrouwen aan een schoonheidsideaal moeten voldoen. In films lijkt het alsof uiterlijke schoonheid en een goed karakter bij elkaar passen. In de praktijk van het leven weten we wel beter. Niet iedere vrouw is een topmodel en met de jaren verliest uiterlijke schoonheid haar glans. De Bijbel spoort vrouwen juist aan om te streven naar innerlijke schoonheid.

'Uw sieraad moet niet bestaan in iets uiterlijks: het vlechten van het haar, het dragen van gouden sieraden of het aantrekken van mooie kleren; maar uw sieraad moet zijn de verborgen mens van het hart, met het onvergankelijke sieraad van een zachtmoedige en stille geest, die kostbaar is voor God. Want zo tooiden zich voorheen ook de heilige vrouwen, die op God hoopten, en hun eigen mannen onderdanig waren.' (1 Petrus 3:3-5).

'Bevalligheid is bedrieglijk en schoonheid vergankelijk, een vrouw die de HEERE vreest, die zal geprezen worden.' (Spreuken 31:30)

Een gelukkige, van binnenuit stralende vrouw, is aantrekkelijker dan welk model dan ook. Dat is een onvergankelijke schoonheid, die met het ouder worden eerder toeneemt dan afneemt.

De apostel Paulus schrijft heel praktisch over het uiterlijk van de vrouw (1 Tim. 2:9,10). God vraagt van ons vrouwen om ons te kleden met eerbare kleding, ingetogen en bezonnen. Vooral moedigt hij ons aan om ons te sieren met christelijke eigenschappen en goede werken. Met name in Efeze zochten vrouwen de aandacht van mannen door hun uiterlijk, en de christenvrouwen worden opgeroepen om een andere schoonheid te laten zien, en wel op een manier die verschilt van de manieren van de wereld. De échte schoonheid van een vrouw ligt niet in haar uiterlijk, maar wel in de manier waarop haar toewijding aan God haar karakter en haar wandel beïnvloedt.

Als godvrezende vrouwen hoeven we elkaar niet te oordelen, maar mogen we onszelf de vraag stellen of wij in ons uiterlijk God eren en anderen geen aanstoot geven. Zorgt de manier van kleden ervoor dat je lichaam of je gezicht benadrukt wordt? Besteden we teveel aandacht aan ons uiterlijk? Het is goed om ons lichaam te verzorgen en aandacht te besteden aan ons uiterlijk, maar we mogen ook weten dat onze echte schoonheid in 'de verborgen persoon van het hart' ligt en tot uiting komt in onze houding en ons gedrag.

"In plaats van me zorgen te maken over wat ik op mijn gezicht smeer, moet ik bezorgd zijn over de woorden die uit mijn mond komen. In plaats van me zorgen te maken over de rimpels die beginnen te vormen rond mijn ogen, moet ik bezorgd zijn over de tederheid van mijn hart. In plaats van me te focussen op wat ik draag, moet ik veel meer bezorgd zijn over waarmee ik mijn geest voed. In plaats van me zorgen te maken over het vervagen van mijn schoonheid, moet ik actief werken aan mijn innerlijke schoonheid... ik moet investeren in dat wat eeuwig zal duren"

 

Nieuws

Top